Eikeltjes meel maken koud 


Ingrediënten

  • Eikeltjes en Water

 

Bereidingswijze

Als eerst moet je er natuurlijk op uit om eikeltjes te gaan verzamelen.

Na het verzamelen van de eikels plaats je ze in een gootsteen vol koud water en slinger je ze rond. Op deze manier scheid je de goeie eikels van beschadigde eikels en zo maak je ze gelijk schoon.

Dan moet je de eikels kraken dat kan je doen met zoals ik ( zie foto 1 ) met een vijzel maar het kan natuurlijk ook gewoon met een steen, notenkraker, hamer of door ze met een scherp mes in vieren te snijden.

Als je dit hebt gedaan kun je ervoor kiezen ze gelijk te pellen zoals ik heb gedaan op de foto of om ze eerst te drogen in een dehydrator, in een oven op +- 60 graden voor een uurtje. Na het drogen scheid je de schillen en de noten van elkaar. Het kan zijn dat het bruine vliesje er nog niet goed af deze mag je laten zitten maar je kan het er ook afhalen. Dit doe je door is de noten in je handen door elkaar te wrijven/kneden en dan komt het vanzelf los.

Neem een katoenen doek (deze krijgt vlekken).
Leg de doek in een grote pan en doe hier de eikel slurry in en vul de pan verder af met water. Laat de eikels slurry een uur in het water rusten en giet de pan af ​​en pers al het overtollige water uit de doek.

Week nog zeker 2 dertig minuten en laat opnieuw uitlekken.

Proef! Hier zullen de dingen variëren, afhankelijk van het type eik waar je eikel vandaan kwam. De eikels kunnen goed smaken of ze zijn nog wat bitter en je kunt veel meer tannine verwijderen.  Als de eikel slurry nog steeds erg bitter / onaangenaam smaken, kan je het nog eens één uur weken en daarna nog eens 30 minuten. Als ze redelijke smaken kun je ze nog 1 of 2 keer 30 minuten weken en blijf proeven om te kijken of het goed is. 

Je wilt niet teveel weken, omdat je het risico loopt een deel van de eikelsmaak te verwijderen.

Om het meel makkelijk te drogen verdeel je de meel gelijkmatig op een bakplaat en doe je het in de oven op +- 60 graden en zet de ovendeur op een kiertje. Je moet vaak roeren zodat de natte gedeeltes droog worden. Als het meel droog is kun je het verpakken, invriezen of in een pot bewaren. Het blijft zeker wel een jaar goed.



Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.