Amethist... 


Algemene informatie

Amethist is een lila tot donkerpaarse, doorzichtige steen met een glasachtige glans. De steen behoort tot de macrokristallijne kwarts-familie. Groene amethist ontstaat door verhitting van paarse amethist en heet prasioliet

Werking

Amethist heeft een beschermende en zuiverende werking. De steen bevordert zelfinzicht en helpt je om eerlijk te zijn naar jezelf toe over gedrag dat schadelijk kan zijn en niet in dienst is van je hoogste zelf. Het helpt je bijvoorbeeld om verslavingen te onderkennen en aan te pakken. Daarnaast geeft de steen ook inzicht in emotionele processen waardoor bepaalde (pijnlijke) ervaringen verwerkt kunnen worden en ook vermijdend gedrag op dit vlak veranderd kan worden. Amethist is vanwege haar reinigende werking ook heel geschikt om een ruimte te zuiveren. Samen met bergkristal en rozenkwarts creëert het een harmonische sfeer. Omdat het de bovenste chakra’s stimuleert, kan het de intuïtie, spirituele groei en inzichten bevorderen, zeker voor mensen die aan het begin staan van hun spirituele pad. Amethist heeft ook een reinigende werking op het lichaam en een positieve invloed op het zenuwstelsel, hoofdpijn en migraine en nachtmerries en andere slaapproblemen.

De kwarts in amethistkwarts versterkt de werking van de amethist.

Verzorging

Amethist kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.
De steen dient ontladen te worden door bijvoorbeeld de amethist onder stromend water te houden.

De steen kan in het maanlicht opgeladen worden maar ook door het bij bergkristal of seleniet te plaatsen.

Sterrenbeeld

Vissen & Waterman

Chakra

Voorhoofdchakra (6e) en kruinchakra (7e)

Etymologie

Amethist is afgeleid van het Griekse woord amethustos = tegen de roes of niet bedwelmend en vindt zijn oorsprong in het oude bijgeloof dat de drager ervan beschermd wordt tegen de roeswerking van wijn. Van wijn die gedronken wordt uit een van amethist vervaardigde beker zou men niet dronken kunnen worden.

Vindplaats

Amethist wordt over de hele wereld gevonden maar de grootste vindplaatsen zijn Uruguay en Brazilië.

 


 Geschiedenis 

Amethist kent een lange geschiedenis.
Al eeuwen is het een geliefde sier- en heelsteen.

 

Het kristal werd gevonden in de piramides van het oude Egypte (circa 3300-330 v.Chr.). Zo zijn in het graf van farao Djer (circa 3000 v.Chr.) armbanden van amethist gevonden. In de wikkels van mummies zijn veel kralen en amuletten van amethist gevonden. Amethist zou het mogelijk maken om in het hiernamaals seks te kunnen hebben.

 

In de graven van Etrusken en Romeinen (circa 1100 v.Chr.-500 n.Chr.) zijn ringen met intaglio’s gevonden van amethist, met fijn gesneden portretjes of mythische figuurtjes, zoals Venus, Cupido of Pegasus.
De Romeinen waren zo dol op amethist, dat er zelfs vervalsingen van paars glas zijn gevonden, met inscripties en figuurtjes die normaal op amethist werden aangebracht.


De oude Grieken en Romeinen gebruikten de amethist als amulet om zich te beschermen tegen dronkenschap, verslaving en hoofdpijn door overmatig wijn drinken. Katers werden ook met amethist bestreden. Soms door het dragen of opleggen van de steen, soms door het innemen van verpulverde amethist.

Dronkenschap zou je kunnen voorkomen door een amethist onder de tong of in de wangzak te stoppen.

 

Vanaf de Romeinse tijd tot diep in de Middeleeuwen was men erg bang voor vergiftiging. Bekend was dat amethist verkleurt bij contact met sommige plantaardige gifstoffen. Daarom werden kelken en bekers gesneden uit of versierd met amethist, zodat men op tijd gewaarschuwd zou worden voor vergif in het drankje.

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.