Oer-Dreads... 

Welkom bij Oer-Dreads, ik ben dol op dreads en heb ze daarom ook al meerdere keren laten zetten bij mede dread-zetters.
Bij de eerste keer was ik al gelijk verliefd en na een aantal keer is mijn dread-liefde zo gegroeid dat ik zelf dreadlocks ben gaan maken en en inzetten. 

Zo heb ik dus mijn eigen manier gevonden om dreads te maken en in te vlechten. Door te oefenen bij mezelf, mijn lieve kindjes en vrienden.
Op deze manier heb ik het dreads maken en invlechten eigen weten te maken en doe ik dit voor de hobby er nu bij, gewoon omdat ik het leuk vind.
Omdat ik regelmatig reacties kreeg waar ik dit liet zetten en de vraag of ik dit ook bij andere deed, zette dit me aan het denken en wilde ik hier toch meer mee gaan doen.
Zo is Oer-Dreads ontstaan wat ik best leuk vind passen bij de rest van Oergeluk..

  Volledige dread-set 


Wat zijn dreadlocks..?

Dreadlocks of dreads zijn bundels vervilt haar. Ze kunnen op een natuurlijke wijze ontstaan, wanneer je je haar gedurende lange tijd niet kamt.
Maar de meeste echte dreads worden gezet.
Deze dreads zijn permanent en zijn niet zomaar te verwijderen.

Maar dat wil niet iedereen natuurlijk, daarom is het leuk om synthetische en/of wol dreads in te laten vlechten.
Zo heb je gedurende 8 tot 12 weken toch de meest prachtige creaties op je hoofd. Na die 8 tot 12 weken moet je ze weer uithalen om te veel dreadvorming van je eigen haar te voorkomen.

Van welk materiaal worden de dreads gemaakt..?

De synthetische dreads worden gemaakt van kanekalon en henlon haar, deze gebruik ik vaak allebei om mooie kleuren te mixen. 
En ik maak ook wol dreads.
Klik even hier en dan vind je meer informatie over de wol die ik gebruik en welke kleuren er onder andere bischbaar zijn.

Hoe lang moet je eigen haar zijn..?

Je eigen haar dient minimaal 6 cm lang maar ik werk eigenlijk het liefst met haar dat 10 cm lang is, dit is de minimale lengte om je haren goed vast te kunnen zetten zodat het niet uitzakt. Is je haar gesneden bij de kapper dan zitten er vaak kortere haartjes bij deze kunnen dan uit het vlechtje springen.

Hoeveel en hoe worden de dreads ingezet..?

Als je mijn handgemaakte dreadlocks besteld zal een volledige set bestaan uit 60 á 65 dubbele dreadlocks dat zijn dan in totaal 120 / 130 dreads, de hoeveelheid ligt ook aan de dikte van de dreadlocks en het ligt er ook aan of je veel/dik haar hebt en hoe groot je hoofd is.

De Dreads die ik maak zijn medium qua dikte,
je kunt het ongeveer potlood dikte noemen met een kleine variatie hierin om een mooie natuurlijke look te krijgen...

De lengtes van de dreads kunnen verschillen en het is maar net wat je wilt en mooi vind. De meest gangbare lengte is tussen de 55 en 60 cm, maar andere lengtes zijn natuurlijk ook mogelijk, op aanvraag kan ik alle lengtes wel maken.

De dreadlocks worden door middel van verschillende invlecht technieken in je eigen haar verwerkt en vast gezet met een elastiekje.

 Partial dread-set en mohawk...


Hoe kom je de afspraak..?

  • Gebruik 1 tot 2 weken voor het invlechten geen conditioner of maskers. ( dit maakt het haar glad en zorgt voor extra pluizen )
  • Kom met fris gewassen haar.
  • Neem een extra groot elastiek mee. Heb je dat niet dan heb ik ze te koop voor €1,00.
  • Neem eventueel wat te eten mee want het is een lange zit, rond de 4 uurtjes.

Je dreads wassen en verzorgen...

Als je dreads hebt laten zetten, is het verstandig om ze niet te vaak te wassen.
Mijn advies is daarom om net gezette dreadlocks pas
na 2 weken voor het eerst te wassen. 
Was je dreadlocks met milde shampoo en gebruik GEEN conditioner.

Maak je dreads goed nat en was ze lekker met milde shampoo en spoel ze goed uit.
Na het wassen van je dreads duurt het een paar uur voor dat ze weer droog zijn.
Het is dus niet handig om te te wassen vlak voordat je naar bed gaat.

Wikkel je dreadlocks na het wassen in een handdoek op je hoofd, door het wassen worden ze zwaar en kunnen ze eventueel door het gewicht wat uit gaan zakken. Dit voorkom je door ze in een handdoek te wikkelen en op je hoofd te laten drogen. Na zo’n 30 minuten kan je de handdoek eraf halen en de dreads verder aan de lucht laten drogen.

...Merk je dat je dreads toch wat uitzakken na het wassen kan je ze de volgende keer in een staart doen en dan je dreads wassen...

Ben je toch geneigd je haar vaker dan 1 keer in de week te willen wassen kan je er ook voor kiezen alleen je hoofdhuid en begin vlechten te wassen. Buig je hoofd en hou met 1 hand je haar omhoog in een staart, spoel en eventueel was je hoofdhuid, spoel daarna goed af met water. Nee het is niet echt handig met maar 1 hand maar zo voel je je wel weer fris en heb je geen last van natte dreads.

Wat moet je doen als je jeuk krijgt...

Het is van tevoren niet te zeggen wie last krijgt van jeuk en wie niet.

Je haar wordt in blokjes verdeeld en dit kan soms jeuk geven. Vaak heeft het ook te maken met dat je hoofdhuid niet zo veel gewend is. De vakverdeling, de wol en synthetisch haar op je huid en natuurlijk het gewicht wat erbij komt kijken.

Het beste is om je haar niet te snel te wassen en je hoofdhuid lekker met je vingertoppen te masseren. Heb je last van een droge hoofdhuid dan kan je ook een beetje vitamine E olie gebruiken maar niet te veel.

 

Een ander middel tegen de jeuk is “Klitwortel lotion”. De Kruidvat verkoopt dit van eigen merk. met deze lotion kun je je hoofdhuid wat verkoelen en werkt bij de meeste mensen goed tegen de jeuk.

Doorgaans duurt jeuk meestal een aantal dagen of weken en trekt daarna weg, het jeuk natuurlijk ook niet de hele dag zo door...

Wat kan je doen tegen pluizen...

Wat kan je doen tegen pluizen? De één vind het mooi eruit zien omdat het een natuurlijkere look geeft en dat ander houd er niet zo van. Hieronder in ieder geval wat tips om het zoveel mogelijk te voorkomen.

 

  • Gebruik 1 week voor het inzetten geen conditioner of haarmaskers meer. Gebruik ze ook niet als de dreads erin zitten.
  • Draag tijdens het slapen een bandana of een nachtcap.
  • Was je dreads niet te vaak. 1 keer in de 2 weken is voldoende.
  • Gebruik eventueel wat gum styling om de aanzet wat strakker te maken.
  • Verberg het door een haarband, sjaaltje of dreadbeanie te dragen.

Slapen met je dreads...

Het is verstandig om 's nachts een haarband, nachtcap of hoofddoekje om te doen, dit om pluizen van de aanzetvlakjes tegen te gaan. Het gaat erom dat de hoofdhuid bedekt is, de dreads zelf kun je los of bijvoorbeeld in een knot boven op je hoofd doen, je ontdekt vanzelf wat je prettig vind.

De dreads er weer uithalen...

De dreads haal je zelf thuis weer uit na 8 tot 12 weken, deze tijdsindicatie ligt echt aan je eigen haar, hoe los is het komen te zitten en hoe erg is je eigen haar vervilt. 

Snij het elastiekje met een tornmesje door. Haal de dreads 1 voor 1 uit en kam 1 voor 1 elk plukje goed door maar wees niet te hardhandig. Dit kan je met je vingers of met een punt kam doen. (Haal dus niet alles dreads er in 1 keer uit en dan beginnen met kammen, dan kom je er bijna niet door heen.)

Wanneer je toch alle Dreads in 1 keer hebt uitgehaald smeer dan een lekkere dikke laag conditioner in je haar. Laat dit 30 minuten intrekken en begin dan met het uitkammen.

Was daarna je haar lekker met je favoriete shampoo, doe er een haarmasker of crèmespoeling in en was het goed uit. Kam het nog eens door en doe er eventueel wat verzorging in. 

Tip: bewaar je dreads in een luchtdoorlatende tas...

Het is lekker om je haar een weekje rust en lucht te geven voordat je het opnieuw gaat inzetten. Wil je wel gelijk de dreads weer invlechten dan adviseer ik geen haarmaskers of crèmespoeling te gebruiken voor het inzetten.

Kom je gezellig bij mij dreads zetten? dan zitten we in de winter heerlijk bij de houtkachel en in de zomer kunnen we hier fijn overdekt zitten, maar ik zit ook graag in onze bosrijke tuin bij de vijver.

Even een lekker momentje voor je zelf kan je hier zeker vinden.