De wol van dichtbij... 

 


Diervriendelijk en ecologisch verantwoord

Merinoschapen staan bekend om hun grote wolproductie van uitstekende kwaliteit. Maar wie dacht dat ze alleen ver weg gedijen, vergist zich. Oorspronkelijk komt het merinoschaap uit Noord-Afrika en Spanje, maar het wordt nu gehouden in de hele wereld, ook in andere Europese landen.

De wol van Europese merino’s is minder fijn dan van merino’s uit warmere gebie­den, zoals Australië. Maar verder heeft deze wol dezelfde uit­stekende eigen­schappen en hij is bovendien gegarandeerd mulesing-vrij en heeft een kleinere ecologische voetafdruk. Door de fijn­heid van 27 micron is de wol geschikt voor de meeste toepassingen. Kortom, een aantrek­ke­lijke, dier­vriendelijke en ecologisch verantwoorde wol!

 

Lincoln wol is een speciale wol soort van een schapenras dat voornamelijk in het verenigd koninkrijk voorkomt. Het schapenras wordt getypeerd door lange krullige lokken en is een prachtig gezicht! De wol die van deze schapen komt heeft een prachtige blonde kleur.

Merinoschapen zijn een van de bekendste schapenrassen in de wereld. Dankzij de vele huidplooien produceert één schaap wel vijf kilo wol per jaar. De wol heeft een zeer fijne structuur en wordt veel gebruikt voor kleding omdat deze wol niet kriebelt.


Biologisch

De schapen worden gehouden door kleinschalige familie­bedrijven die werken volgens de principes van biologische productie. Deze bedrijven zijn vanwege de hoge kosten echter niet allemaal bio-gecertificeerd. Daardoor kunnen we geen certi­ficering voor de wol afgeven. In het voorjaar van 2018 waren we op bezoek bij enkele van deze schapen­houders. Daar konden we met eigen ogen zien dat zij hun dieren goed verzorgen.

De geschoren wol wordt gewassen, geverfd, gekaard en gekamd door een bijna twee eeuwen oud bedrijf met een rijke historie. Dit bedrijf is echter wel helemaal van deze tijd, met veel moderne machines en een eigen laboratorium voor kwaliteits­controle.
Het maken van milieu­­vriendelijke producten is hier het uitgangs­punt.


 Collage selectie aan wolkleuren voor de Dreads...