Smudgen... 

Smudgen is iets reinigen met rook, ofwel ontladen van energetische ladingen, energetisch reinigen en is afkomstig van de Native Americans  - de Indianen.
Smudgen’ is een Indiaans reinigings- ritueel, dat vaak vooraf gaat aan andere rituelen, om jezelf, anderen en de ruimte waar het ritueel plaats vind te zuiveren.

De smudgekruiden worden gebrand in een vuurvaste schaal of schelp.
Met een veer wordt de rook verspreid om de goede spirits uit te nodigen en laat negatieve energie verdwijnen.
Een schaal van aardewerk is meer gerelateerd aan de aarde terwijl een schelp met het element water verband houdt.
In het laatste geval bevat de smudge-ceremonie alle vier elementen.
De schelp staat voor het element water, de veer of vlerk voor lucht, de kruiden zijn verbonden met aarde en het branden ervan is vuur.


 Wat heb je nodig voor het smudgen... 


 

Witte, blauwe, platte salie...

Salie wordt al eeuwen lang voor Indiaanse ceremoniën gebruikt vanwege zijn zuiverende werking bij het reinigen van de aura en de omgeving. 
Bij het verbranden van salie worden worden zware energieën verwijderd en reinigt de lucht, geest en gedachten. Zet als je binnenshuis gaat smudgen wel een raam open zodat deze energie weg kan stromen. Salie stimuleert visies en dromen . De bladeren van de witte salie staan bekend om hun bijzondere geur.

Blauwe salie, komt minder vaak voor. Het wordt over het algemeen als milder van geur beschouwd dan witte salie en wordt meestal alleen gekocht als men niet goed tegen de sterkere geur van witte salie kan.

Er zijn veel meer andere kruiden waar je ook mee kan smudgen maar deze wordt het meest gebruikt...

 

 

Abalone schelp of sint jakobsschelp

Abalone heeft een reinigende werking en heeft, doordat het alle kleuren van de regenboog vertoont, een harmoniserende werking op bijvoorbeeld de chakra's en het aura. Hierdoor is deze schelp heel geschikt voor het reinigen en opladen van edelstenen door een schelp te vullen met hematiet steentjes voor een reinigende werking of met bergkristal of amethist steentjes voor het opladen van edelstenen. Daarnaast is een abalone schelp ook heel geschikt om salie in te branden voor een zuiverende werking van edelstenen, het aura of een ruimte. De reflectie van parelmoer zou het boze oog weren. Parelmoer zou een beschermende werking hebben tegen negatieve energieën
en ook boze krachten weren. Parelmoer zorgt voor een evenwichtige omgang
met zichzelf en anderen.

 

Palo santo...

Palo santo heeft een warme, zoete, zachte geur die stemmingsbevorderend werkt. 
De geur is rustgevend en brengt een vredige,warme atmosfeer. Bij depressie, spanning en negatieve gevoelens brengt Palo santo rust. Positieve gevoelens worden gestimuleerd. Het wordt gebruikt door sjamanen bij zuiveringsrituelen en het uitspreken van gebeden. De sjamanen geloven dat het hout een helende werking heeft. Het zou slechte geesten verjagen en heeft een heilzaam effect op lichaam en geest. Palo santo wordt gebruikt bij verkoudheid, griep, stress, astma, hoofdpijn, angsten, depressie, ontstekingen, buikpijn en reuma en kan hier een heilzame werking op hebben.

Wat verder er fijn is om een veer te gebruiken tijdens het smudgen.

Als je klaar bent is het ook erg lekker om daarna je favoriete wierook aan te steken of je aroma diffuser aan te zetten maar een oli brander kan ook, wat jij fijn vind.

Zet ook zeker zoon prachtige gouden driehoek van amethist, bergkristal en rozenkwarts in je huis. Je kan er zelfs in elke ruimte neer zetten. 
Deze drie edelstenen hebben allemaal unieke eigenschappen en vullen elkaar op
een bijzondere wijze aan. De Gouden Driehoek dankt haar naam aan de complete
energie die deze drie stenen samen hebben: liefde, inzicht, balansenharmonie. 
Door deze stenen in een driehoek te leggen zullen ze 
elkaars krachten versterken. 
Ze transformeren negativiteit en zorgen voor 
positieve energie, rust en harmonie. 
plaats de stenen waar je zelf 
ook het meeste bent.


NIEUW

Positive Energy pakketje

€ 32,99
NIEUW

Positive Energy pakketje

€ 32,99

Wat zit er in dit pakketje:

 • 1 grote natuurlijke abalone schelp
 • 1 Positive Energy Sage 10 cm
 • 1 sweetgrass vlecht
 • Ruwe Tourmalijn
 • 2 wierook koontje
 • 2 kleine Palo Santo / heilig hout takje
 • 1 Ruwe witte seleniet staaf
 • 1 handgemaakte veer met edelsteen
  Edelsteen kraal van bergkristal. 

 De vier elementen worden bij smudgen vertegenwoordigd 

Aarde = salie/kruiden

Lucht = rook/veer

Water = schelp/bowl

Vuur = branden


 Wanneer is jouw leefomgeving toe aan reiniging..? 

Er zijn veel emoties die we dagelijks tegenkomen. Deze prikkels van buitenaf nemen we vaak als een energetische lading met ons mee. Al deze verschillende energieën, emoties beïnvloeden ons energieveld. Dit noem ik de vervuiling van energie en kan in een ruimte en om ons heen blijven plakken. Doordat deze energieën in een ruimte blijven of aan jezelf blijft kleven, kan je je onrustig voelen en niet lekker in je vel steken. Er heerst ook vaak een onverklaarbare onrust. Wanneer jij je niet meer thuis voelt in je huis of met jezelf, dan kan het heel goed helpen om te smudgen.

 

 • Als jij of personen in jou huis veel aanhoudende boosheid voelen.
 • Als jij of personen in jou huis veel verdriet of prikkelbaarheid ervaren.
 • Als jij of personen in jouw huis vaak en snel moe of hoofdpijn hebben.
 • Ondanks vermoeidheid kan je de slaap niet vatten, men komt niet tot rust.
 • Je heb het idee dat je wordt bekeken, je voelt een onaangename energie.

 Je huis smudgen… 

Wanneer je je hele huis gaat reinigen, werk dan van verdieping naar verdieping, van boven naar beneden en in de richting van een deur.

Het belangrijkste van smudgen is, dat je je intuïtie volgt. Als je voelt dat een bepaalde plek extra aandacht nodig heeft, neem hier dan ook de tijd voor om dit te doen en gun die plekken in je huis of van je lichaam de extra rook. Blijf tijdens het reinigen vragen om hulp bij het reinigen. En bedank de onzichtbare krachten voor hun hulp.

 • Bereid je rustig voor, want dit is ook een moment van genieten.
  Dit kan je doen door bijvoorbeeld even een rustgevende muziek op te zetten.
  Zorg ervoor, dat je het smudgen met alle rust en aandacht kan doen.
 • Vul je vuurvaste bakje of liever een abalone schelp eventueel met een beetje zand.
 • Steek de punt van de salie bundel aan boven een abalone schelp en blaas hem uit zodat hij aan het smeulen en roken is.
 • Zorg dat de rook echt overal terecht komt. Loop ermee langs de muren en in alle hoeken. Heb je een muurkast, zorg dan dat je die ook meeneemt in het ritueel zet hem open en zorg dat je rook er goed inkomt. Je hoeft niet met de salie in de kast te gaan want je wil niet dat er ongemerkt iets begint te smeulen door een onopgemerkt afgevallen vonkje. Verspreid de rook goed in alle hoeken en gaten.
 • Laat de rook even een half uur zijn werk doen en zet dan alle ramen en deuren open zodat de negatieve energieën weg kunnen. Vind je de geur wat intens kan je er ook voor kiezen om alle ramen en deuren te open voor dat je begint dan kan de negatieve energie gelijk weg. Doof je smudge stick niet in water wat je wel eens leest, doe dat liever in het zand.

Steek daarna één van je favoriete wierookjes aan, gebruik een aroma diffuser of olibrander.

Een abalone schelp kan heet worden. Om breuk en te voorkomen en hem makkelijker vast te houden kun je een beetje zand op de bodem doen. Na gebruik kan de schelp verkleuren.

 Jezelf smudgen… 

Met je Smudge veer trek je de rook naar je toe (ter hoogte van je hart). Vanuit je hart trek je de rook over je hoofd naar achteren. Daarna trek je de rook langs de armen naar beneden (altijd van je af werken) en tenslotte trek je de rook langs je hele lichaam naar beneden, richting aarde. Sommige plaatsen in je lichaam kunnen wat meer rook nodig hebben. Luister goed naar je gevoel en sta bij die plaatsen wat langer stil.

Probeer de rook niet direct in te ademen. Ben je zwanger dan is het niet aangeraden om salie te branden en anders te beperken.

 Voorwerpen smudgen… 

Je kunt zo ongeveer elk voorwerp dat je kunt bedenken ontdoen van ongewenste energie door het te smudgen. Je kunt je edelstenen reinigen door ze te beroken met witte salie, maar je kunt ook je dromenvanger zo nu en dan eens onderwerpen aan een energetische opfrisser. Dit zou je met je stenen en andere aankopen al kunnen doen als je ze in huis hebt. Niet alleen de spullen die je via een webwinkel besteld, maar ook met de spullen uit de fysieke winkel.
 Salie kan je ook heel goed combineren met andere 
 kruiden of bloemen... 


 • Rozemarijn: zuivert lichaam en geest, beschermt en geeft een optimistische sfeer in je huis. Tevens bevordert het genezing.
 • Lavendel: is zuiverend en genezend en geeft liefde. Lavendel is een kalmerend kruid en ook een balansgevend kruid.
 • Tijm: is een helend kruid en reinigt. Tijm helpt je je beter te kunnen concentreren. Tevens werkt het ook ontspannend.
 • Rozenblaadjes: geven een vredige gemoedstoestand en trekken de liefde aan.
 • Goudsbloem: geeft standvastigheid en liefde.
 • Dennennaalden: staat voor het breken met het negatieve en het toelaten van het nieuwe positieve oftewel groei, succes, krachten, aarden en voorspoed.
 • Bijvoet - lucide dromen, zuiverende en kalmerende.
 • Jeneverbes - reinigende en zuiverende.
 • Heilige basilicum (tulsi) - zuiverende en kalmerende.
 • Rozemarijn - beschermend.
 • Pepermunt - genezing en bescherming.
 • Duizendblad - elimineert gifstoffen uit het lichaam.
 • Citroenmelisse - spirituele reiniging en kalmerende en rustgevend.
 • Calendula - voor liefde en constante.
 • Dille- voor bescherming, geluk, geld en voorspoed.
 • Kamille - voor bescherming en zuivering.

 Download en print hier hoe je je huis stap voor stap kan reinigen... 


Rating: 4.25 sterren
4 stemmen