Eikeltjes meel maken warm... 


Ingrediënten

  • Eikeltjes en water

 

Rating: 4.4 sterren
5 stemmen

Bereidingswijze

Als eerst moet je er natuurlijk op uit om eikeltjes te gaan verzamelen.

Na het verzamelen van de eikels plaats je ze in een gootsteen vol koud water en slinger je ze rond. Op deze manier scheid je de goeie eikels van beschadigde eikels en zo maak je ze gelijk schoon.

Dan moet je de eikels kraken dat kan je doen met zoals ik ( zie foto 1 ) met een vijzel maar het kan natuurlijk ook gewoon met een steen, notenkraker, hamer of door ze met een scherp mes in vieren te snijden.

Als je dit hebt gedaan kun je ervoor kiezen ze gelijk te pellen zoals ik heb gedaan op de foto of om ze eerst te drogen in een dehydrator, in een oven op +- 60 graden voor een uurtje. Na het drogen scheid je de schillen en de noten van elkaar. Het kan zijn dat het bruine vliesje er nog niet goed af deze mag je laten zitten maar je kan het er ook afhalen. Dit doe je door is de noten in je handen door elkaar te wrijven/kneden en dan komt het vanzelf los.

Zet de eikels in een pan met veel vers water.

Breng ze aan de kook en laat ze ongeveer 15 minuten pruttelen. Terwijl ze koken gaan de meeste schilletjes eraf, deze zijn bitter dus kun je uit het water halen.

Na 15 minuten is de eerste ronde gedaan, giet de eikels af en spoel ze af met kokend water en voeg nieuw kokend water toe en laat dit 20 minuten pruttelen en herhaal dit nog zeker 2 keer. Let op: dit water moet al kokend zijn!

Door koud water toe te voegen aan hete eikels blijven ze op de een of andere manier bitterder. 

Herhaal dit totdat de bitterheid weg is, dit duurt wel minstens 4 rondes.

Als de eikelstukjes zijn afgekoeld kun je door de eikels tussen je handen te wrijven de bruine schilletjes er afhalen

Om de eikeltjes makkelijk te drogen verdeel je de eikeltjes gelijkmatig op een bakplaat en doe je het in de oven op +- 60 graden en zet de ovendeur op een kiertje. Je moet vaak roeren zodat alle eikeltjes droog worden. Als het droog is kun je de eikeltjes in een blender of keukenmachine mixen tot het helemaal fijn is zoals meel.

Je kan meel verpakken, invriezen of in een pot bewaren. Het blijft zeker wel een jaar goed.Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.