Alles over barefoot 
 leven/wandelen... 


Wist je dat het heel goed is om zoveel mogelijk op blote voeten te lopen? En we gaan zelfs nog een stapje verder, wist je dat je voeten van oorsprong heel goed in staat zijn om jou overal heen te dragen en dat ze daar echt geen steun bij nodig hebben van een stevige schoen?

De natuurlijke voet is gemaakt om kilometers op te kunnen lopen. Aan een babyvoet kan je nog zien wat de vorm van een natuurlijke voet is. Maar ja, wie van ons heeft er nou nog natuurlijke voeten? We zijn er allemaal al lang aan gewend om onze voeten in stevige stappers te hijsen met dempende zolen of knellende pumps met hoge hakken. Hoe het is om blootvoets te lopen zijn we al bijna vergeten, dat doen we alleen als we op het strand zijn.

Opgesloten voeten worden lui

Toch kunnen veel voetklachten juist voorkomen worden door wat vaker blootvoets te lopen. Door de steun die onze schoenen geven ontwikkelen onze voeten zich onnatuurlijk. Des te meer steun we geven, des te luier worden ze. Tenslotte worden spieren sterker als ze gebruikt worden, dat weten we allemaal. Maar onze voeten krijgen niet eens de kans om actief in beweging te zijn. We sluiten ze de hele dag op en laten ze pas vrij als we naar bed gaan.

De fundering van je lichaam

Sterke voeten staan aan de basis van een sterk lichaam. Onze voeten hebben botten, pezen, spieren, banden, bloedvaten en zenuwen die allemaal bedoeld zijn om ons lichaam te ondersteunen en te verplaatsen. Je moet ze zien als een meesterwerk van techniek, gemaakt om te bewegen vanuit een buitengewone flexibiliteit en veerkracht. Die flexibiliteit, maar ook je stabiliteit, wordt ernstig aangetast door het dragen van te krappe schoenen. En dat zijn schoenen bijna altijd, want ze zijn doorgaans smaller dan de voeten die erin moeten. Terwijl onze tenen juist voldoende ruimte moeten hebben om te doen waar ze voor bedoeld zijn, worden ze naar elkaar toe gedrukt. Zo kan je ze nauwelijks meer bewegen, laat staan spreiden. Je zal begrijpen dat ook de bloedsomloop in je beknelde voeten ernstig wordt belemmerd. Juist voor de voeten, die meer zenuwuiteinden hebben dan welk ander deel van ons lichaam dan ook, is dit een slechte zaak. Allemaal oorzaken waardoor vervelende en pijnlijke problemen kunnen ontstaan. Begin jij je inmiddels af te vragen waarom jij je voeten niet de vrijheid gunt? Go barefoot!

Blootsvoets

Het beste zou zijn als we helemaal geen schoenen zouden dragen, dus letterlijk barefoot, oftewel blootsvoets door het leven zouden gaan. Maar dat is in deze tijd niet meer haalbaar. Toch zijn er allerlei manieren om blootsvoets zo dicht mogelijk te benaderen. Binnenshuis, maar ook als het weer het toelaat buiten, zou je zoveel mogelijk op blote voeten of slippers kunnen lopen. Je tenen worden dan uitgedaagd om actief deel te nemen aan jouw wandeling en ook je voetzolen doen mee. Voor je voeten is het heel goed om zich aan te moeten passen aan een ongelijke ondergrond, daarom zijn ze van nature ook zo enorm flexibel. Vind je het te koud voor slippers, dan zijn er erg leuke en comfortabele teensokken, zelfs in thermo-uitvoering, die je voeten lekker warm houden. Daarnaast zijn er goede oefeningen (die je hier kan bekijken) waarmee je je voeten weer in natuurlijke conditie kan brengen. Er zal een wereld voor je opengaan!

Aarden

Voor je voeten is het dus heel goed om vrij te kunnen bewegen. Maar het is ook belangrijk om met je voeten regelmatig direct contact te hebben met de aarde, want zo kan je de natuurlijke helende energie opnemen. Daarnaast neutraliseert de negatieve elektrische lading van de aarde jouw eigen lading, maar ook de positieve lading van alle elektrosmog die er om ons heen is van alle apparaten die draadloos verbinding zoeken. Dit contact wordt aarden genoemd en daarvan wordt gezegd dat het goed is voor je hart, bloedsomloop en bloeddruk, dat het je meer energie geeft, je stress vermindert en je slaap verbetert. Door te aarden zouden de schadelijke vrije radicalen in ons lichaam geneutraliseerd worden en ons immuunsysteem versterkt. Of dat allemaal waar is weten we niet. We weten wel dat het lopen op blote voeten meestal een gelukkig gevoel geeft en je je daarna helemaal top voelt.

Kenmerken minimalistische schoenen.

Schoenen worden al snel minimalistisch of barefootstyle genoemd. Dit is waar je op moet letten als je dergelijke schoenen wilt aanschaffen:

 • Dikte van de zool

 • Flexibiliteit van de zool

 • Stevigheid omsluiting hielbeen (zgn. hielkap)

 • Demping van de zool

 • Hak t.o.v. voorvoet hoogte

 • Flexibiliteit van het bovenwerk

 • Breedte van de schoen bij de tenen

 • Hoogte teensprong

Een schoen die het blootsvoets lopen het beste imiteert is een schoen die:

 • Helemaal vlak is (geen hak en geen teensprong) zoals je op blote voeten staat

 • De dunst mogelijk combinatie slijtzool, tussenzool en inlegzool heeft. De dunste is o.a. Feelmax met een 1,3 mm slijtzool, maar nog wel met een 1-2 millimeter inlegzool.

 • Geen versteviging van de hiel heeft.

 • Zo flexibel is dat hij helemaal kan worden opgerold

 • De vorm heeft van een natuurlijke voet. Dus breed bij de tenen en ruim om de voet.

 

Blote voeten wandeling

Om te aarden zou je eigenlijk iedere dag zo'n 25 minuten met blote voeten over, liefst nat, gras of aarde moeten lopen. Modder is ook prima, net als een kale, betonnen vloer of lekker pootjebaden in de zee, die rijk is aan mineralen. Ben je enthousiast geworden, maar lijkt het je gênant om iedere ochtend op blote voeten door het gemeenteperkje te wandelen? Dan zou je tijdens het blotevoetenseizoen (dit jaar is dat van 28 maart tot en met 1 november) ook eens naar het Blote Voeten Park in Brunssum kunnen gaan. Hier kan je 4 kilometer lang over verschillende ondergronden lopen. Denk aan mos, bosgrond, kiezel, steenkool, zand, houtknuppels, boomschors, kleikorrels, door water en modder. Je voelt koud en warm, vochtig en droog. Denk je eens in hoe fijn je voeten het zullen vinden om zo'n natuurlijke massage te ondergaan! Heb je niet zo'n zin in een avontuurlijke wandeling, dan kan je ook gaan pootjebaden in de droomvijver.

Wil je er vaker blootsvoets op uit, volg dan eens een blotevoetenpad dat speciaal aangelegd is om op blote voeten door de natuur te lopen. Ook erg leuk om met kinderen te doen, vooral de paden met modderplassen voegen een extra dimensie toe! Wil je liever rust? Er zijn ook blotevoetenpaden die vooral bedoeld zijn om een heilzame ontspanningswandeling te maken, terwijl je meteen een voetmassage van de natuur krijgt.

Five Finger Shoe

Wil je nou niet echt op blote voeten lopen maar wel het zelfde gevoel hebben dan moet je zeker deze schoenen proberen...
Zelf heb ik ze bij 5finger gekocht in hoorn. Een klein winkeltje maar zeker de moeite waar, ik ben daar super geholpen en advieer daarom ook zeker om ze in een winkel te passen

Ze lopen echt goddelijk en als je deze schoenen eenmaal aan hebt wil je ze nooit meer uit doen.... Of überhaubt wat anders...

Ben je nou niet zo weg van die tenen schoenen dan kun je ook voor minimalistische schoenen kiezen.

 

2 van mijn paar schoenen, wat ben ik hier blij mee ik wil nooit meer iets anders...

Verkooppunten:

 

http://www.barefootandmore.nl/

http://www.5fingers.nl/

http://www.anyonesrunshop.nl/

http://www.natuurlijkhardlopen.nl/

https://leguanoschoenen.nl/?gclid=CO_csYqM4tACFUE_GwodmgcGDw

 


Je kan ze ook bij Zalando en Sarenza kopen maar dan kun je ze dus helaas niet passen... en dat is toch zeker erg belangrijk want ze moeten goed aansluiten.

Merken

Casual: Feelmax, Ahinsa, Vivobarefoot, Joe Nimbles, LEMS, Luna sandals, Xeroshoes, Zemgear, 5 Fingers,Leguano

Wandelsegment: Feelmax, Inov8, Merell, Vivobarefoot

Hardloopsegment: Feelmax, Inov8, Merell, Zemgear, 5 Fingers