Menstruatie-cup... 


Dit artikel over de menstruatie-cup past goed in het beeld van puur leven. 
Zelf gebruik ik ook de menstruatie-cup omdat ik geen troep in mijn lichaam wil hebben wat sporen achterlaat, omdat het een stuk milieu bewuster is en omdat het natuurlijk ook financieel aantrekkelijker is.

Voordelen van de menstruatie-cup

 

  • Je kunt hem tot tien jaar gebruiken. Terwijl je maandverband en tampons steeds opnieuw moet kopen, kun je een menstruatie-cup tot wel tien jaar blijven gebruiken. Dit betekent dat je veel geld kunt besparen op menstruatieproducten, je het milieu beschermt en je zeer comfortabel zal voelen.
  • Ze hebben een grote capaciteit. Maak je je zorgen over ongelukken? Verlies je vaak veel bloed tijdens de menstruatie? Menstruatie-cups hebben meer capaciteit dan maandverband of tampons. Tampons absorberen slechts 5 ml en maandverband absorbeert 10 ml, terwijl de cup 30 ml kan bevatten.
  • Ongelukjes zijn onwaarschijnlijk. Omdat menstruatie-cups gemaakt zijn van siliconen of latex passen ze zich heel makkelijk aan de vorm van het lichaam aan. Daarom kun je makkelijk en zonder enige problemen actief blijven en sporten. Je hebt eventueel ook nog speciale sport cups.
  • De kansen op bijwerkingen zijn minimaal. Infecties zijn een veelvoorkomende angst bij het gebruik van maandverband of tampons, maar dat gebeurt niet met de menstruatie-cup. Je hoeft alleen maar ervoor te zorgen dat je geen materialen gebruikt waar je allergisch voor bent. Een klein percentage van de vrouwen is allergisch voor latex en als jij dit bent kun je gebruik maken van een siliconen.
  • Risico op  Toxic Shock Syndroom (TSS) is verkleind.
    TSS wordt veroorzaakt door een infectie met een bacterie. Een bacterie die wij allemaal bij ons kunnen dragen. Bijvoorbeeld op je huid of in je neus. Doorgaans veroorzaakt dat geen ernstige problemen. Maar in combinatie met tampons kan het wel voor zeer ernstige problemen zorgen. Tampons absorberen heel goed, je vergeet makkelijk om ze op tijd te verwisselen en wellicht breng je ze niet altijd hygiënisch in (wist je bijvoorbeeld dat de betreffende bacterie veelal op de vulva aanwezig is en je dus moet voorkomen dat een tampon de schaamstreek raakt als je die inbrengt?). Zo ontstaat er een broedplaats voor bacteriën, waardoor TSS kan ontstaan. Bovendien kan door het inbrengen en verwijderen van tampons het weefsel van de vaginawand beschadigen. En daar kan de bacterie zich makkelijk nestelen. Door TSS kunnen organen worden aangetast, er een shocktoestand ontstaan en de afloop kan zelfs dodelijk zijn.
    Het risico op het TSS is voor vrouwen die GEEN tampons gebruiken zeker verkleind.
  • Je kunt je veel beter verbinden met je cyclus en je kunt bijhouden hoeveel bloed je nou eigenlijk verliest.
  • Veel minder milieuvervuiling dan tampons of maandverband.
    Een vrouw is gedurende haar leven gemiddeld 12 keer per jaar ongesteld, gedurende ongeveer 40 jaar (van ong. haar 12e t/m 52e jaar). Dat is dus 480 keer ongesteld.
    Gedurende één menstruatieperiode ben je ongeveer 5 dagen ongesteld. Dat maakt dat je tijdens je gehele vruchtbare leven 2.400 dagen ongesteld bent.
    Op een dag zal je ongeveer 5 keer wisselen van maandverband en/of tampon. Voorzichtig geschat gebruikt een gemiddelde vrouw ongeveer 10.000 tampons en/of maandverband in haar leven.
  • Niet chloorgebleekt zoals maandverband en tampons.
  • Inbrengen voordat je ongesteld wordt.
    Handig dat je het kan inbrengen voor dat je ongesteld wordt zodat je ongelukjes of verassingen kan voorkomen.
  • Absorbeert geen vocht, maar vangt het op.
    tampons absorberen niet alleen het bloed maar ook het slijm dat kan er voor zorgen dat de vagina geïrriteerd raakt en een tampon laat ook vaak vezels achter wat de kans vergroot op kanker.

Een menstruatiecup is een alternatief voor tampons of maandverband. Het is een bekertje in de vorm van een omgekeerde kerstklok of eierdopje met een steeltje en is van soepel en buigzaam materiaal gemaakt, zoals rubber of siliconen. De cup is rond 1930 voor het eerst op de markt gebracht, tegelijk met de tampon.

Een cup draag je inwendig in je vagina en deze vangt het menstruatiebloed op. Een cup kan maximaal 30 ml bloed opvangen.
De meeste vrouwen verliezen tussen de 30 en 60 ml bloed per menstruatie.


De cup wordt omsloten door je vagina. De spieren in je vagina zorgen ervoor dat de cup op zijn plaats blijft. Op die manier wordt de vagina afgesloten en het menstruatiebloed opgevangen. De cup lekt bij goed inbrengen niet en er komen ook geen geurtjes vrij.

Afhankelijk van je bloedverlies, zul je tussen twee tot vier keer per dag de cup moeten legen, schoonmaken en weer inbrengen. De cup moet minimaal om de twaalf uur geleegd en schoongemaakt worden en kan ook s’nachts gedragen worden.

 

Met de cup kun je alle activiteiten blijven doen zoals sporten, zwemmen, reizen en is geschikt voor vrouwen van alle leeftijden. Veel merken hebben hun cup in twee maten uitgebracht. De prijs van een cup ligt tussen de 15 en de 40 euro.

Maandverband en tampons bevatten doorgaans problematische additieven.

 

Door dat er op de cup het aantal ml staan kun je goed zien en bijhouden hoeveel bloed je nu eigenlijk verliest tijdens je menstruatie.



 Welke cup maat heb ik nodig? 


Maat: klein 
is voor vrouwen die nog nooit zijn bevallen (vaginaal).
Ben je klein en fijn gebouwd? Een kleine maat cup is dan meestal meer iets voor jou. 

Ben je jong en/of heb je nog nooit gemeenschap gehad? Je vagina is misschien nog niet zoveel gewend. Kies dan voor een kleine cup.


Maat: normaal is voor vrouwen die al een keer zijn bevallen (vaginaal).
Ben je groot, lang en/of stevig gebouwd? De kans is dan groot dat je vagina ook wat ruimer is. Kies daarom voor de normale maat.

Ben je zwanger geweest (ongeacht of je vaginaal bevallen bent) of ben je boven de 30? Dan is je vagina vaak wat ruimer. Een normaal model is dan goed.


Inbrengen gaat vrijwel vanzelf maar er zijn verschillende vouw methodes om hem in te kunnen brengen, Google en YouTube kunnen je daarbij helpen.

 


Dit zijn de makkelijkste vouw methodes...